Visie openbare ruimte centrum Tegelen

Expertise: Transformatie
Opdrachtgever: BIZ Tegelen
Jaar: 2021

Tegelen Centrum (gemeente Venlo) heeft veel meer in zich dan dat je op het eerste gezicht denkt. In opdracht van BIZ Tegelen heeft StadsKracht samen met het bureau RuimteVerhaal een magazine gemaakt gericht op de potentie van Tegelen en hoe dit gebruikt kan worden bij de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum.

Het centrum Tegelen krijgt met de komst van twee supermarkten een impuls. Dat is nodig ook, want ook Tegelen heeft al jaren te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. Leegstand, het uitblijven van investeringen en te weinig aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte zijn de zichtbare gevolgen.

Omdat bezoekers tegenwoordig meer verwachten van een centrum dan alleen een winkelfunctie, zijn we samen met de lokale stakeholders aan de slag gegaan met een plan dat het dorpshart op meerdere wijzen aantrekkelijk maakt. Daarbij vormt de Tegelse klei het leidende thema; Tegelen heeft een rijk keramisch verleden en bovendien komt 65 procent van alle Nederlandse dakpannen uit het dorp.
De openbare ruimte wordt in dit plan benut om het verhaal te vertellen van de kleiproductie. Dit begint bij het afgraven en transporten van de klei en eindigt bij het tentoonstellen van de klei.

Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met lokale stakeholders zoals ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente. Het draagvlak is groot, getuige de talrijke ambassadeurs die opstaan met als doel om de adviezen tot realisatie te brengen.

Lees meer over het project via Omroep Venlo of het platform Architectenweb.