Middelgrote steden moeten snijden in winkeloppervlak: ‘Niet meer interessant voor grotere ketens’

Te huur of te koop. Veel etalages van middelgrote steden in Brabant zijn behangen met dergelijke posters. Leegstaande panden, verloederde winkelstraten en een tobbende middenstand. Oosterhout zet daarom het mes in het winkelhart: minder winkels op een kleine oppervlakte en mogelijk woonbestemmingen terug in het centrum van de stad.

Gelijke tred willen houden met grote steden. Die ambitie heeft de gemeente Oosterhout al achter zich gelaten. Waar het leegstaande winkeloppervlak in de grote steden fors terug is gelopen, nam de leegstand in de middelgrote steden juist alleen maar toe. “Het is een bekend fenomeen”, licht Stefan van Aarle, binnenstadmanager van de gemeente Oosterhout, toe. “Grote steden zijn in trek. Voor recreatief winkelen ga je naar de grote stad. Middelgrote steden zijn niet meer interessant voor grotere winkelketens. Middelgrote steden moeten zich gaan heroriënteren.”

Zie ook de website van Omroep Brabant.