Retailtrends: Achtergrond Retailzombies

Verlieslatende, achterhaalde concepten die maar blijven doormodderen en de rest van de markt verzieken. De levende doden houden vernieuwing van de retailbranche tegen, zegt brandingconsultant Denise Lee Yohn.

Waarom het zo lastig is om zombies te doden en wanneer het écht tijd is voor dat genadeschot. “De stekker eruit trekken is even belangrijk als een nieuw merk lanceren.”

Het nieuws van de drastische reorganisatie van Blokker Holding in mei kwam niet onverwacht. Het oer-Hollandse winkelimperium schrapt bijna tweeduizend banen, sluit honderd winkels, maakt van Marskramer een franchiseformule en zet onder meer Bart Smit, Toys XL, Maxi Toys, Xenos en Big Bazar in de verkoop. Het gaat al jaren slecht met het concern en zijn winkelformules, die de hete adem van offen online concurrenten in hun nek voelen. Het is verrassend dat pas nu de knoop wordt doorgehakt…

LEES HET ARTIKEL